Enkelstående barnebøker

Tryllemannen (2014)

«Jeg fikk sjokolade, den hadde ligget for lenge i de varme lommene hans, den var smeltet, det rant nedover fingrene mine, nedover armene, ned på låret og knærne. Jeg tørket det av med gress, men kjente at jeg var klissete. Tryllemannen hadde baller; røde, blå. Han gjemte dem i hånda, jeg skulle gjette hvor den røde var, det stemte aldri.
Hvordan gjør du det? spurte jeg.
Det er trylling, sa han.
Hvor mange triks kan du?
Jeg kan alle sammen.»

Otto er ikke med de andre. Han går for seg selv, samler flasker og skaffer seg ting på sin måte. Moren sier han ikke skal finne på noe tull, og han gjør ikke det. For han finner ly i skogen, og det er der han møter Tryllemannen.

Les anmeldelse i Vårt land: Tryllemannens skitne triks

«… en sterk, velskrevet og skremmende bok.»

Aftenposten 22.1.14

«Tryllemannens styrke ligger i at den tør å stille slike uvelkomne spørsmål i en hysterisk tidsalder.»

barnebokkritikk.no

http://www.barnebokkritikk.no/i-tryllemannens-hule/#.Uwr-PoXgfzM

«Litteratur må bety noe. Den må gi oss samtiden slik den oppleves, enten den er lykkelig eller vond, eller begge deler. Også barn fortjener bøker som tar livet på alvor.»

Kulturnytt, NRK P2. Anne Cathrine Straume

**********************************************
Bloddråpetreet (2011)

Om å være redd for noe en ikke helt vet hva er – og om å være modig og stå opp for seg selv

Balder er snart 13 år og har alltid kjent på noe stort og farlig. Noe som også er bitte lite og langt inne i ham. Men kanskje like farlig for det. Noe ingen kan se. Kanskje fordi ingen vil se det? Eller vil høre om det?

Balder er modig. Men på en annen måte enn de andre i klassen. De som snakker høyt og vil bli lagt merke til. Balder står alltid ved siden av læreren på alle klassebildene. Han snakker ikke om han ikke må. Kanskje ikke om han må heller. Men noe stort har han. Noe stort som er bitte lite og langt inne i ham. Like ved hjertet et sted.

**********************************************
Sangen om Lucy (2010)

Mamma har en drøm og det er livsviktig at den blir til virkelighet!

Mamma er veldig syk. Hun ser så liten ut i sykehussengen, og hun puster så svakt. Men så spiller de yndlingssangen hennes på radioen, den om å kjøre rød sportsbil i Paris. Mamma har en slik drøm, og man blir jo gladere om man får oppfylt drømmen sin. Og hvis hun blir glad, blir hun kanskje friskere? Her er det bare å sette i gang, tenker hovedpersonen. Og som tenkt, så gjort …

«Jeg visste hva jeg ville. Skape livsvilje, glede. Hun kunne si hva hun ville. Jeg visste at det var mitt ansvar.»

En sterk roman om en 11-åring som påtar seg for mye ansvar. En bevegende og varm bok om kjærlighet og sorg – og om hvordan livet kan ta de underligste svinger.

***********************************************
Harald Hårdfagre (2010)
Historien om vikingkongen som samlet Norge til ett rike.

Harald Hårfagres liv er spennende som eventyr. I denne boka får vi høre om da han fikk vite at faren hadde gått gjennom isen, om den vakre Gyda som ikke syntes Harald var mektig nok og om slaget ved Hafrsfjord som førte til at (nesten hele) Norge ble samlet. Historien, som er basert på Snorres saga, er skildret på en lett og munter måte, mens faktadelen gir spennende informasjon om vikingtiden. En underholdende og lærerik bok, illustrert av Anders Kaardahl.

**********************************************
Den gule flod eller Jimi Hendriksens kviser (2008)
For mye og for lite – ømt og morsomt om pubertet

Jimi mangler ett øye, men har til gjengjeld mye av noe annet, nemlig kviser og hormoner. Ikke at det er særlig heldig å mangle et øye, men å ha så mye hormoner at man går totalt i spinn bare man ser en pen jente, er enda verre. Dette må Jimi hanskes med, og når han i tillegg har en mamma som er naturist og eksperimentell kunstmaler, en pappa som dyrker økologiske grønnsaker på toppen av boligblokka og seks pyton søstre, kan det bli for mye for en som egentlig bare vil én ting – bli kjent med og elske en jente.
Bjørn Ingvaldsen skriver om puberteten denne gang, og på sin vanlige skakke og morsomme måte lar han hormoner og lyter strømme fritt. Den gule flod eller Jimi Hendriksens kviser, er en roman som både er øm, varm og morsom – og litt ekkel. Fra 12 år.
Utdrag:
”Plutselig kom det noen rare lyder fra Laura. Hun hostet og gulpet og spyttet noe ut igjen. Det lå der og stirret på henne, midt i den svømmende feite lapskausen hennes på tallerkenen. — Et, et … øye … lapskaus… ser på meg, hikstet hun før hun segnet om og tippet bakover på stolen.”

********************************************************
Ingenting-ekspressen (2003)

***********************************************************
Stolpesko (1998)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s